måndag 20 maj 2013

Jag hör till...

Vilken helg vi fick! Sol, gemenskap, glädje, aktivitet och kärlek.

Förra helgen var min familj här och hälsade på. Eller rättare sagt, jag och min bror gjorde en upplevelsehelg för vår mamma och pappa som båda fyller sjuttio, min svägerska som precis fyllt fyrtio, mina syskonbarn, J och oss själva. Under mina vuxna år har vi aldrig gjort någonting tillsammans på det sättet och det var verkligen välbehövligt.

Mamma och pappa hade tänkt bjuda oss ned till spanien men då en olycka var framme fick pengarna gå till ett nytt kök i sommarstugan istället och ärligt talat så är jag faktiskt riktigt glad för det i efterhand. Det hade såklart varit mysigt men vi hade inte umgåtts på det sättet vi gjorde nu.

De kom på torsdagen och då bara mös vi och åt lite gott. På fredag morgon blev det brakfrukost innan vi promenerade hela vägen från Söder till Vasastan. Barnen var glada som små solstrålar och fullständigt uppslukade av alla människor, byggnader och ljud en storstad bjuder på. I det här läget var det bara jag och bror som visste vad som skulle ske under dagen.

Vi började med två timmar på "Fortet" med gemensam problemlösning av olika slag i två lag om fyra och fyra. Underbart att göra en sådan sak i lag med blandade åldrar från 8-70 år! Och tänk vad man klarar av med lite samarbete även om någon har en utsliten höft, gikt i sina tummar eller är för liten för att nå upp!

Solen sken när vi kom ut ganska nöjda med oss själva och lyckliga över att ha kunnat lösa så mycket tillsammans.
Innan nästa aktivitet satte vi oss i solen och åt lunch.

Efter lunch blev det lazerdome. Inget mina föräldrar gjort tidigare kan jag säga... Mamma fattade ingenting och trodde hela tiden att hennes gevär var trasigt men det visade sig bara att hon var konstant skjuten av andra i rummet och aldrig hann "ladda om". Hur som helst så hade vi väldigt roligt. Svetten fullkomligt dröp om oss när vi var klara. Barnen var ganska slaka och fick åka tunnelbana hem med mig och J medan de andra ville se mer av stan.


På kvällen hade jag bokat bord på en underbar Italienare i kvarteret. När vi kom dit fick vi ett fantastiskt mottagande. Barnen fick vackra drinkar i starka färger och marschmallows på toppen. För oss vuxna korkades en flaska skumpa upp till jubilarernas ära. Nu var det jag som inget fattade. Det här hade jag inte beställt... Det visade sig att J haft vägen förbi lite tidigare under dagen och riggat för vår kväll. Maten, personalen och stämningen var fantastisk och det blev verkligen det perfekta avslutet på en dag jag aldrig kommer att glömma.

På lördagen steg vi upp ganska tidigt för att gå in till stan igen. Den här dagen var målet Birka, vikingastaden på Björkö i Mälaren. Mina föräldrar, min bror och min brorson har länge pratat om att de skulle vilja se Birka, så det var bokat och klart. Båtturen genom Mälaren tog nästan två timmar. Väl på Birka, sken solen och vi fick en riktigt bra guidad tur över delar av ön. I övrigt var det kanske inte riktigt vad jag hoppats. Museet var litet och inte så innehållsrikt, restaurangen höll en mindre god kvalité men vi hade en fin dag och lärde oss nog en del ändå.


Vägen hem från båten gick över "det gamla Söder" i Per-Anders Fogelström, Henning, Lotten och Tummens fotspår. Jag gick en vandring för några år sedan då jag läst böckerna som börjar med "Mina drömmars stad" och blev så otroligt berörd. Jag kom ihåg turen, läste på om de olika byggnaderna som kunde kopplas till författaren eller karaktärerna i böckerna och fick agera guide en stund. Det var uppskattat, fr a av mina föräldrar och min bror som även de sträckläst Fogelströmsviten mer än en gång. Vilka kulturskatter det finns i vårt land!

Kvällen avslutades med grillning av diverse olika korvar i trädgården. Låter inte märkvärdigt men även den måltiden blev det perfekta avslutet på en hel utedag och ett fint avslut på vår upplevelsehelg. På söndagen hela familjen hemåt. J och jag tog vår söndagsvandring på två mil. Vi går i terräng för att träna inför sommaren då vi tänk oss en fjällvandring och en topptur på Kebenekaise. Gissa om jag somnade gott?!!!


Jag är så tacksam att ha fått ha de här dagarna med min familj och ha fått uppleva en gemenskap och en trivsel som jag faktiskt inte riktigt känt på väldigt länge...

5 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Åh kära du vad jag blir glad för din skull! Vilka dagar och upplevelser tillsammans! Tur ändå att det inget Spanien blev. Ja, det är verkligen alltför sällan man träffas och umgås. I april firade vi vår pappa som fyllde 75 år. Minns inte sist vi träffades alla. Förutom på farmors begravning då...

Hahaha vad jag skrattade gott åt din mamma och lazerdome. Stackars hon blev skjuten av alla hela tiden :)) Stackarn hann aldrig ladda om :))

Vilket härligt inlägg. Jag läste alltihopa! :)

Blir imponerad av era söndagsvandringar på två mil!

Kram Ann-Louise

Hélena sa...

En sån helg var du och familjen verkligen värd. Vad glad jag blir för din skull :-) Underbart! Kebenekaise, imponerande!
Kramar Hélena

Min plats i solen sa...

Åhhh Emma! Jag blir alldeles varm inombords när jag läser om er fina helg tillsammans. Kärlek, gemenskap och närhet. Värt mer än allt annat och något som ni alla kommer att minnas och prata om många år framöver. Blir så glad för din och din familjs skull. Och vilket äventyr som väntar i sommar. Härligt! :)

Ta hand om dig du fina kvinna och njut av en fantastiskt fin sommar.♥

Kram Lotta

Min plats i solen sa...

Kram på dig Emma. Jag hoppas att du har haft fina midsommardagar.♥

Kram Lotta

LyckligaPraliner sa...

Hej hej! Hoppas du har en fin sommar!

Ta hand om dig!

Kram Ann-Louise