måndag 5 mars 2012

tankar om böcker...

I litteraturen är du inte ensam, vi är alla samma, blir till samma. Man skapar bilden av varenda karaktär, alla blir en del av läsaren.


I litteraturen slipper vi fotografierna och bildernas förmåga att föra in berättelsen i en förutbestämd mall de som någonstans hela tiden tar oss bort från oss själva. Vi vet hur vi ser ut, hur bokens miljöer ser ut. Det är ytterst sällan man upplever att vi eller miljöerna ser ut som dem på bilden.


Jag har alltid läst mängder. Ofta en bok i veckan. Det senaste året har jag inte kunnat läsa något över huvud taget. Har inte kunnat fokusera eller få ihop det som står. Jag saknar böckernas värld. Visst, det finns cd-böcker och jag har lyssnat på några. Det är dock inte riktigt samma sak som att läsa själv och skapa sina egna nyanseringar.


Jag har många härliga bokminnen. Lite då och då kommer jag dela med mig av dem och kanske få er nyfikna på och till och med läsa några av dem.


Här kommer de första två. Böcker som många av er säkert har läst men som ännu fler bör läsa.


Vindens skugga, av Carlos Ruiz Zafón

Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i
Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax? När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

Utdrag ur boken:
Om de bortglömda böckernas gravkammare.

'' Det här stället är ett mysterium, en helgedom. Varje bok du ser här är besjälad. Besjälad av den som en gång skrev boken, av alla dem som har läst den, levt sig in i den och drömt om den.
För varje gång en bok byter ägare, för varje gång en ny läsare låter sin blick glida över dess sidor, växer sig bokens själ allt starkare. ''Katedralen vid havet, av Ildefonso Falcones1300-TALETS BARCELONA är en stad i förändring. Pesten skördar offer, kriget närmar sig och inkvisitionens straff väntar alla kättare. Den unge Arnau Estanyol växer upp i staden och vi följer honom från hans lekar kring katedralens bygge och på hans flykt från ett liv i fattigdom till samhällets högsta topp när han drygt femtio år senare som rik man är med och inviger katedralen.

Katedralen vid havet är ett fantastiskt porträtt av 1300-talets Barcelona och Katalonien. Historiska fakta i kombination med sociala intriger, konspirationer och kärleksöden gör detta till en bokupplevelse för alla.


4 kommentarer:

Marina sa...

Gillar också böcker men hinner läsa för lite tycker jag.

De böcker du skriver om har jag inte hört om tidigare. Spännande med nya tips.

Ha det fint!

Pilgrim sa...

Den första har jag läst och gillar skarpt men den andra är ett oskrivet kort. Ser fram emot lördag :-)
Kram Hélena

Vita rosor och förgätmigej sa...

Åååååh! Katedralen vid havet är en av de bästa böcker jag någonsin har läst! Den har följt med mig i många år och när jag besökte Prag blev jag eld och lågor eftersom det finns en bautastoooor katedral där! Tack för boktipsen. Ääälskar böcker och tar tacksamt emot fler! :)

Kram/ Anna

Fröken Grön sa...

Tack för boktipsen!
Här har du en bokmal till. Ljudböcker och pod-läsning är inget för mig, jag vill kunna BLÄDDRA i mina böcker!

Ha en fin tisdagkväll!
/Anna-Karin