måndag 14 maj 2012

Jane Austen, ett måste om du är obotlig romantiker och anglofil...

Ja, de flesta av er har säkert kommit i kontakt med Jane Austen och hennes verk någon gång i livet. Jag är hopplöst förälskad i hennes romaner, miljöer, gentlemän och kvinnor med skinn på näsan i en svunnen tid. Det kan säkert tyckas fånigt och väldigt "flickaktigt" men det är i böckernas och filmernas värld jag hittar den sidan av mig själv (är annars ganska realistisk och hyfsat jordnära), släpper fram den och bara njuter...Stolthet och fördom av Jane Austen

Stolthet och Fördom utspelar sig i 1700-talets England. Ute på landsbygden i byn Hartfordshire bor familjen Bennet som består av Mr och Mrs Bennet samt deras fem döttrar Jane, Elisabeth, Mary, Catherine och Lydia. De är en typisk medelklassfamilj och för Mrs Bennet finns det inget viktigare än att få sina döttrar bortgifta. När den rika Mr Bingley anländer till byn bestämmer hon sig för att någon av döttrarna ska gifta sig med honom. Eftersom att Jane är äldst och även sedd som den vackraste, gör Mrs Bennet sitt bästa för att para ihop dem och hon lyckas, när de träffas första gången fattar de snabbt tycke för varann.

Med Mr Bingley medföljde även hans vän, Mr Darcy, en väldigt stolt man som anses vara otrevlig av de flesta i byn. Denna känsla framhålls främst av den näst äldsta dottern i familjen Bennet, Elisabeth, som har hört många rykten om honom. Hon ogillar Mr Darcy och han verkar känna likadant för henne. De träffas mer än de skulle önska, då Mr Darcy ofta följer med Mr Bingley till Bennets gård när denne ska uppvakta Jane. Alla gillar dock inte att dessa två möjligen ska gifta sig och gör sitt bästa för att sabotera, något som leder till att Mr Bingley lämnar byn tillsammans med Mr Darcy.        

Jane är förkrossad och Elisabeth gör sitt bästa för att muntra upp sin syster. Hennes tankar dras dock ofta till Mr Darcy och de stöter på varann på de mest oväntade platser. När Mr Darcy plötsligt friar till Elisabeth är hon chockad och säger nej, hon ogillar ju honom skarpt. Innan han åker ger han dock henne ett brev, något som kommer att ändra Elisabeths åsikter. Är det för sent för henne att glömma sina fördomar angående Mr Darcy och kommer han i så fall att svälja sin stolthet och ge henne en andra chans?

Huvudpersonerna i boken är alltså Elisabeth Bennet och Mr Darcy.
Elisabeth är sin fars favorit och hon finner ofta stöd hos honom när hennes mor vill att hon ska gifta sig med någon av de rika män som visar intresse. Hon är intelligent, modig och ärlig. Hon följer alltid sitt hjärta och gör ständigt sitt bästa för att skydda de hon älskar. Hennes enda negativa sida är även den en positiv egenskap i en viss grad. När folk talar illa om Mr Darcy tror hon på dem då hon inte gärna vill tro att hennes vänner skulle vara oärliga, dock leder detta till att hon har många fördomar om Mr Darcy utan att faktiskt känna honom.

Förnuft och känsla av Jane Austen

Systrarna Elinor och Marianne, deras mor och yngre syster förvisas från sitt hem när fadern dör och deras halvbror och hans familj tar över godset. Svägerskan Fanny har inget till övers för makens familj och scenen där hon steg för steg leder honom från planer på att, i linje med ett löfte till den döende fadern, skänka dem den ansenliga summan 3000 pund till att inte ge dem några pengar alls “just nu” är fullkomligt lysande i sin snikna vardagsbrutalitet.

Både Elinor och Marianne förälskar sig; Elinor långsamt och försiktigt i Fannys bror Edward och Marianne plötsligt och handlöst i Willoughby, en stilig och hetlevrad främling. Ingen av männen är helt vad de utger sig för att vara och när systrarna ser sina förhoppningar grusade väljer de att hantera det fullkomligt olika. Elinor är urbilden av behärskning och förnuft, medan Marianne ohämmat hänger sig åt sin olycka och bokstavligt talat nästan dör på kuppen.Ha en fin kväll, sov gott och dröm om din Mr Darcy!

8 kommentarer:

Lena sa...

Filmerna....suck!

Fin ny header!

Kramar

Marie-Louise Nilsson sa...

åååå, det är så underbart att läsa och återuppleva deras berättelser. Jag älskar dem <3 Älskar kostymfilmer och är en romantisk fjolla av stor grad. heheheh

Pilgrim sa...

Jag har ju turen att ligga bredvid Mr Darcy varje natt :-)
Kram Hélena

En Vacker Vardag ♥ sa...

Jag är barnsligt förtjust i dom filmerna :)

Ha en bra dag!!
Kram Lotta

Ord sa...

Känns lite konstigt. För ungefär ett par timmar sen stod jag på näsan i skåpet och höll den här filmen i handen...

Varm kram och sov gott!

Blommiga Rutan sa...

Jaaa, visst är Jane Austins böcker helt underbara, bara älskar dom!!!

Och flera av filmerna är ju också jättefina!

Trevlig helg
Kram Anncathrine

Anonym sa...

Jag är som du :-). Älskar kostymfilmer, romantik i den lantliga brittiska miljön med lite torr humor ;-)
Underbart.

Hoppas du finner din mr Darcy! Kramis

LyckligaPraliner sa...

Jag gillar!!! :)

Hoppas att du mår bra och har en fin helg!

Kram Ann-Louise